Találkozzunk Karcagon!

A “Környezettudatosság és kulturális örökség” című,
a KEOP által támogatott projektünk keretén belül
pályázatot hirdettünk 6-19 éves,
Karcagra illetve Karcag környéki iskolákba járó diákok 3-3 fős csapatai számára.

A jelentkezési határidő 2014. április 4.-én lejárt és nagy örömünkre rengeteg, szám szerint 74 jelentkezés érkezett hozzánk.

Izgalommal várjuk a pályamunkákat!

birkabanner_crop

ökopresszó karczagi birkafőző fesztivál

Mi lesz az Ökopresszóban?

Június 27-28.-án a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium (a kis Refi) udvarán lesz felállítva az Ökopresszó sátor, ahol 150 m2-en mutatjuk be a népi hagyomány és a környezettudatosság kapcsolatát. A látogatók sok érdekes információt tudhatnak meg arról, hogy elődeink hogyan oldották meg fenntartható módon azokat a kihívásokat, amelyeket a mai kor embere csak jelentős jelentős környezetterhelés árán képes megtenni.

Az Ökopresszó sátor részletes programja:

Az Ökopresszó sátorban, illetve a sátor előtt három részből álló kiállítást készítünk, amely különböző módokon hívja fel a figyelmet az környezeti fenntarthatóságra, valamint a fenntarthatóság és a népi hagyományok kapcsolatára.

A kiállítás első elemeként három nagy banneren hívjuk fel a figyelmet a jelenkori környezeti problémákra, ezeknek a hagyományokban fellelhető kezelésére, valamint a jelenkori megoldási javaslatokra.

A modern fogyasztói szokások következtében keletkező rengeteg hulladék problémáját, két installációs elemmel mutatjuk be. Az egyikben egy négytagú család havi vízfogyasztását fedező mennyiségű ásványvizes palackot halmozunk fel, míg mellette egy darab vízszűrő kancsót helyezünk el, azt szemléltetve, hogy mennyi felesleges PET palackot használunk. A másik installációs elem a vásárolt termékek hulladéktartalmára hívja fel a figyelmet. Két bevásárlókocsit állítunk ki egymás mellett. Az egyiket becsomagolt árukkal töltjük meg, míg a másikban ugyanazoknak a termékeknek csak a csomagolását helyezzük el, bemutatva hogy a termékek térfogatának nagy része kidobásra kerülő csomagolóanyag.

Harmadik kiállítási elemként két interaktív modellt üzemeltetünk. Az egyikben a gyerekek távirányítós autók segítségével ismerhetik meg a hulladék útját, méghozzá úgy, hogy az autók egy terepasztalon mozogva az általuk szállított, különböző típusú hulladékot a megfelelő grafikával ellátott hulladéklerakóhoz szállítják. A másikban a felnőtt korosztály ismerkedhet meg az ökológiai lábnyom fogalmával, valamint egy szoftver segítségével kiszámolhatja a saját ökológiai lábnyomát. A számolás után egy szakember segít kielemezni a kapott értéket és megoldási javaslatokat adhat az érdeklődők ökológiai lábnyomának csökkentésére.

Fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó kisfilmek vetítése

Az ökosátorban egy nagyképernyős TV-n fenntarthatósággal foglalkozó 2-3 perces kisfilmeket vetítünk, amelyek az ismeretterjesztést és az attitűdformálást tűzik ki célul.

Öko-játékok lebonyolítása

A gyerekek ökológiai szemléletének formálására hat játékot helyezünk el az ökosátorban, illetve a sátoron kívül.

Vízhordó játék: ez a játék arra hívja fel a gyermekek figyelmét, hogy a hagyományos háztartásban a felhasznált vizet kemény fizikai munkával kellett az otthonokba szállítani, ezért a vízhasználat során őseink próbáltak minél takarékosabb megoldásokat választani.

Idénynövények megismerése: főleg a kisebb korosztálynak készült játék, ahol a gyerekek a négy évszakot szimbolizáló kézzel festett ládákba kell a megfelelő (csak abba a ládába illő) alakzatokra ragasztott zöldségek, illetve gyümölcsök képeit belehelyezni. A játék célja, hogy a kicsik megtanulják, hogy nem minden növény terem egész évben, valamint hogy megismerjék, hogy melyik növény mikor fogyasztható úgy, hogy annak a szállítása minél kisebb környezeti terheléssel járjon.

A hulladék útja táblajáték: a játék célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek azzal, hogy milyen típusú hulladékot milyen lerakóba kell helyezni. A függőlegesen elhelyezett, kézzel festett táblán a gyerekeknek úgy kell egyensúlyozni a különböző hulladékok szimbólumait tartalmazó korongokat, hogy azok a megfelelő típusú lerakót ábrázoló lyukakba essenek.

Energia óriás puzzle: a kirakós játék darabjait összeillesztve a gyerekek megismerkedhetnek különböző megújuló energiákat hasznosító erőforrásokkal.

Energiatermelés memóriakártya: a memóriakártyákat felfordítva a gyerekek megismerhetik a fosszilis, a nukleáris és a megújuló energia termelésének fázisait a kiindulási anyagoktól a végtermékekig.

Zöldségkártya: A zöldségkártyák a régi autós kártyák hagyományait követik, de zöldségekkel. A kártyajáték során a gyerekek jobban megismerhetik az idénynövényeket.

Kézműves foglalkozások

A kézműves foglalkozások keretén belül a gyerekek olyan képeslapokat készíthetnek, amelyekbe különböző növényi magvakat rejtenek el. A képeslapot elültetve a növények kihajtanak.

Improvizációk

Színészek bevonásával, naponta kétszer, rögtönzéses játékra hívjuk a közönséget az ökosátor előtt felállított színpadon. Az előadásokban, játékos formában a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Várunk szeretettel az Ökopresszó sátorban!

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen volt az Ökopresszó a Mohácsi Busójáráson nézd meg az erről készült képeket és videót a galériában!